Follow Us @lizaaryannazaara

Monday, October 22, 2018

WAJIB tahu apa itu DuitNow!

October 22, 2018 1 Comments

DuitNow – Cara Baru untuk Membayar – Bayar ke Nombor Telefon Bimbit secara Serta-Merta

Para pelanggan Bank akan menikmati perkhidmatan pembayaran baru yang pantas, mudah dan percuma untuk pengguna individu dan perusahaan kecil sederhana (PKS) tidak lama lagi. Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet) dan bank-bank di Malaysia akan melancarkan DuitNow, perkhidmatan yang membolehkan pelanggan bank memindahkan wang secara serta-merta dan selamat dengan menggunakan nombor telefon bimbit penerima.


DuitNow bakal mengubah landskap pembayaran di Malaysia dengan menyediakan kemudahan, kecekapan dan ketersediaan dana segera yang tiada bandingannya dalam 24 jam sehari. Lonjakan besar dalam pembayaran elektronik ini berupaya mengurangkan pertikaian dalam pembayaran dan perdagangan dan akan bertindak sebagai pemangkin dalam pertumbuhan ekonomi digital Malaysia.

Dengan berkongsi nombor telefon bimbit, pengguna DuitNow yang berdaftar boleh menerima dana dengan mudah dan secara serta-merta tanpa memberikan nombor akaun bank mereka kepada pembayar.

Pelanggan yang ingin menerima pembayaran dengan menggunakan nombor telefon bimbit mereka hanya perlu melakukan pendaftaran satu kali untuk mengaitkan nombor telefon bimbit kepada nombor akaun mereka. Selain nombor telefon bimbit, pelanggan bank juga boleh memilih pengenal pasti yang lain – nombor Kad Pengenalan MyKad atau MyPR, nombor Tentera atau Polis, nombor pasport atau nombor pendaftaran perniagaan – untuk dikaitkan kepada akaun bank mereka bagi penerimaan wang.

Pendaftaran satu kali diperlukan untuk menerima pembayaran, namun pelanggan bank tidak perlu mendaftar untuk menggunakan DuitNow apabila melakukan pembayaran. Selepas pelancaran DuitNow pada Disember 2018, pelanggan boleh melakukan pembayaran dengan mengakses DuitNow di bawah menu ‘Pindahan Dana’ (Funds Transfer) dari saluran Perbankan Internet dan Mudah Alih bank masing-masing. Pembayaran sehingga RM5,000 adalah percuma untuk semua pengguna dan PKS.

Pelanggan bank boleh mengakses DuitNow hanya melalui saluran Perbankan Internet dan Mudah Alih bank mereka yang selamat. Sebagai tambahan, bank akan melindungi kerahsiaan data pengguna yang digunakan dalam DuitNow sejajar dengan Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 dan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010.

"DuitNow membolehkan pelanggan bank menerima pembayaran tanpa mendedahkan nombor akaun bank mereka,” kata Peter Schiesser, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PayNet, pembekal infrastruktur pasaran kewangan nasional.

" Bagi mereka yang melakukan pembayaran, mereka hanya memerlukan nombor telefon bimbit penerima, yang mereka mungkin sudah ketahui. Pada masa akan datang, agensi kerajaan dan perniagaan boleh melakukan pembayaran dengan menggunakan nombor MyKad,” tambah Encik Schiesser semasa taklimat kepada pihak media.

DuitNow akan dibuka kepada orang ramai pada Disember 2018. Pada masa ini, tujuh bank telah mengambil inisiatif menghubungi pelanggan mereka sebagai langkah pra-pendaftaran supaya pelanggan tersebut dapat meraih manfaat daripada perkhidmatan pindahan dana yang baru ini. Dengan pra-pendaftaran ini, pelanggan mempunyai pilihan sehingga 30 November 2018 untuk menarik diri daripada memautkan nombor telefon bimbit mereka.

Pra-pendaftaran disediakan untuk kemudahan pelanggan supaya mereka boleh menerima dana dengan lancar. Walau bagaimanapun, pelanggan boleh menarik diri jika mereka ingin berbuat demikian. Pelanggan perlu yakin bahawa bank-bank di Malaysia memberi keutamaan tinggi dalam menjaga kerahsiaan dan melindungi privasi pelanggan.

Bermula 8 Disember 2018, pelanggan juga boleh melakukan pendaftaran permulaan bagi DuitNow melalui platform Perbankan Internet dan Mudah Alih bank mereka. Pelanggan juga boleh membatalkan pendaftaran sedia ada atau memautkan nombor telefon bimbit atau pengenal pasti lain kepada bank atau akaun yang lain.

 “Kami menamakan perkhidmatan ini sebagai DuitNow bagi memberi penekanan bahawa pembayaran berlaku dengan segera dan penerima lazimnya menerima wang ke dalam akaun bank secara serta-merta,” kata Schiesser.


"Pelancaran DuitNow akan memberi lonjakan besar dan nilai tambah dalam pasaran e-Pembayaran, menjadikannya saluran yang pantas, lancar dan mudah untuk memenuhi permintaan segera dalam dunia yang semakin digital dan terhubung,” tambah Encik Schiesser.

Sila layari www.duitnow.my untuk keterangan lanjut.

Mengenai Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet) Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet) ialah rangkaian pembayaran infrastruktur berpusat bagi pasaran kewangan yang terulung di Malaysia. Kami mempelopori inovasi serta membina dan mengendalikan sistem pembayaran dan infrastruktur pasaran kewangan bertaraf dunia yang membolehkan pelaksanaan dan pembangunan sistem kewangan dan juga ekonomi keseluruhan Malaysia secara selamat, cekap dan boleh dipercayai.

Bank Negara Malaysia (BNM) ialah pemegang saham terbesar PayNet, dengan 11 institusi kewangan utama di Malaysia sebagai pemegang saham bersama. PayNet juga berfungsi sebagai platform untuk memanfaatkan kerjasama dalam sistem perbankan Malaysia bagi mempercepatkan penggunaan pembayaran elektronik.

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.paynet.my

Atau 

hubungi: Cik Amy Pang 
E-mel: amy@paynet.my 
Telefon: +603 2264 8689

Monday, October 15, 2018

KAMAGI RIVERSIDE RETREAT & RECREATION

October 15, 2018 3 Comments
KAMAGI RIVERSIDE RETREAT & RECREATION, KG. KIBUNUT PENAMPANG, 
JALAN PENAMPANG-TAMBUNAN.


Tidak ramai yang tahu bahawa 28 km dari pusat bandaraya Kota Kinabalu, terletaknya lagi sebuah tempat pelancongan di Sabah yang korang kena pergi. Hanya 39 minit diperlukan untuk memandu ke Kamagi Riverside, melalui jalan lama Penampang-Tambunan. 



Jalan ke Kamagi Riverside, Penampang ni, semua jenis kereta pun boleh jalan. Jangan risau, sepanjang perjalanan banyak rumah-rumah kampung ditepi jalan. Jalan raya pun dalam keadaan yang baik.


Sampai ja kami disana, kami disambut mesra oleh pemilik tempat tersebut, iaitu Puan Rozie bersama suaminya. Cas kemasukan hanya RM5. Tetapi jika korang bermalam disana, cas kemasukan adalah PERCUMA.

Ni jambatan gantung pertama.


FASILITI KAMAGI RIVERSIDE

Rumah Penginapan
Dewan
Mini Kedai
Barbeque
Karaoke
Pondok
Kawasan Perkhemahan


Mini Kedai
Jambatan gantung ke2
Jambatan gantung yang menghubungkan dengan kampung sebelah

Tempat mendaftar
Dapur terbuka, dan tempat santai. Di dalam boleh lepak-lepak sambil barbeque
Pondok yang boleh disewa



Tandas diluar yang sangat bersih

Tempat barbeque diluar

RUMAH PENGINAPAN
 Rate 1 malam RM200. Tapi kalau korang pergi dalam 2, 3 orang harga boleh runding dengan owner. 
Dalam rumah semuanya lengkap. Ada katil, dapur, tandas, sofa, bantal, selimut, tilam tambahan, kipas, pinggan, mangkuk, gelas, tempat memasak dan macam-macam kemudahan asas yang biasa ada dirumah kita. So korang boleh bawa diri, pakaian dan barang-barang memasak ja ke sini. Kalau korang nak sewa sekali pondok pun boleh, cuma tambah RM50 sahaja. Di luar rumah pula ada meja-meja yang diletak disana, so bolehlah barbeque diluar kan. Makan ramai-ramai dengan family or kawan-kawan.

Bilik Penginapan

Tandas dalam rumah

DEWAN 
Dewan ni boleh buat birthday party, sukaneka, acara-acara jabatan, atau majlis-majlis lain yang bersesuaian. RATE sewa dewan hanya RM450 sahaja. Kerusi meja semua, owner yang sediakan. Macam biasa, harga boleh runding. Kalau dalam 30 orang tu owner bolehlah bagi RM300. Kalau mau karaoke pun owner boleh sediakan. 

Dewan
Puan Rozie menerangkan tentang fasiliti Kamagi Riverside
KAWASAN PERKHEMAHAN 
Kalau korang berhajat untuk berkhemah, kawasan perkhemahan adalah PERCUMA.
Bestnya disini, korang boleh mandi-manda dekat sungai tu, sungai tak dalam pun. Rendam-rendam kaki sambil bagi ikan makan pun boleh. Yang penting JANGAN MEMANCING sudah haha. Boleh buat aktiviti keluarga disini, sukaneka, aktiviti untuk budak-budak sekolah (sebab kawasannya memang tak merbahaya), dan tempat untuk tenangkan fikiran pun sesuai sangat pergi sini.

Okay boleh tengok gambar-gambar yang diambil oleh assistant saya. Ayue. Jemput datang dan jangan lupa SHARE ya. #visitsabah #tempatmenarikdisabah













Owner tunjuk cara panggil ikan.


Untuk keterangan lanjut, boleh kunjungi FB dan IG Kamagi Riverside atau untuk sebarang pertanyaan dan tempahan boleh terus whatsapp nombor-nombor dibawah.

CONTACT NUMBER : 088-715 487
WHATSAPP : 
013-897 2449 (ENCIK GOUKUM @ MARTIN)
016-817 6139 (PUAN ROZIE)
016-837 8713 (ENCIK PAUL) 

Monday, October 1, 2018

Barbeque Delight Buffet Dinner | The Pan Borneo Hotel Putatan, Sabah

October 01, 2018 4 Comments
Dalam kesibukan sepanjang masa dan hal-hal duniawi ni, sempat juga singgah makan di The Pan Borneo Hotel, Putatan, Sabah. Hilang sedikit rasa tekanan hal-hal yang membebankan otak dan jiwa. 

LOKASI
Lebih kurang 20 minit dari Bandar KK, The Pan Borneo Hotel terletak di bangunan Shopping Mall, 1 Place Mall Putatan, Sabah. Cafe The Pan Borneo Hotel ni pula berada di tingkat 3M. Jangan risau, parking dalam bangunan pun boleh, luar bangunan pun boleh. Paling selamat dan selesa, parkinglah dalam bangunan 1 Place Mall tu.

RATE BBQ Delight Buffet Dinner CAFE THE PAN BORNEO HOTEL, PUTATAN

Jumaat minggu lalu, saya dan rakan-rakan berkesempatan untuk menikmati BBQ Delight Buffet Dinner yang hanya berharga RM68 (dewasa) dan RM45 (kanak-kanak). Buffet pula bermula dari jam 6.30 petang sehinggalah jam 10.00 malam dan hanya pada hari Jumaat sahaja. Saya memang dah banyak kali makan di Hotel ni, bukan apa suasana yang tenang dan damai, dengan kedudukan cafe berdekatan dengan Kolam Renang, membuatkan kita yang makan pun rasa santai-santai saja. 

MENU BBQ Delight Buffet Dinner 

Kambing Panggang adalah menu utama kami haritu, dan saya ni bukan jenis yang suka sangat makan kambing panggang tau. Tapi, kambing panggang The Pan Borneo Hotel seriusly memang sedap okay. Ulang tulis, MEMANG SEDAP !!! Saya recommended sangat peminat kambing panggang, sila makan di sini! menu-menu lain juga berkonsepkan BBQ. Selamat sikitlah untuk orang yang nak diet kan kan (macam saya haha!)

Okay jom menikmati gambar-gambar makanan yang menyelerakan dan melaparkan! 






























Terima kasih Pan Borneo Hotel, Kota Kinabalu 
untuk Dinner BBQ yang sangat sedap!
Untuk maklumat lanjut dan tempahan awal, boleh hubungi Pan Borneo Hotel di talian (60) (88) 327 777 atau ke boleh ke laman sosial Pan Borneo Hotel seperti berikut:
Laman Rasmi : PAN BORNEO HOTEL KK
Facebook : FB PAGE PANBORNEOHOTELKK
Instagram : IG PANBORNEOHOTELKK

Atau terus ke hotel mereka di :-

The Coffee House
Pan Borneo Hotel Kota Kinabalu
(Formely known as Soluxe and Narada Hotel Kota Kinabalu)
One Place Mall, Lorong Putat 3,
Putatan, Kota Kinabalu
(kredit info: www.yatieowner.com)