Follow Us @lizaaryannazaara

Wednesday, April 3, 2019

PERISTIWA ISRA' DAN MIKRAJ'

April 03, 2019 2 Comments


Hari ini kita semua menyambut peristiwa Isra' & Mikraj yang menjadi salah satu hari yang besar buat seluruh umat Islam.

Tahun ini juga dikenali sebagai Tahun Dukacita kerana bapa saudaranya Abu Talib dan isterinya Khadijah binti Khuwailid meninggal dunia. Nabi dan anak angkatnya Zaid ibn Harithah diusir dan dibaling batu oleh penduduk Taif sehingga berdarah.

Melalui sirah, 2 individu ini yang banyak menyokong, memberi galakan dan juga melindungi Baginda Rasulullah SAW untuk melebarkan Islam ketika itu. Mana hati yang tak terusik, sedih dengan 2 individu yang menjadi tulang belakang Rasulullah SAW.

Maka pada satu ketika, Malaikat Jibril mendatangi Rasulullah SAW dan membawanya kepada satu peristiwa BESAR kepada kepercayaan seluruh umat Islam iaitu, Isra' & Mikraj.

Perjalanan selama 3/4 malam sahaja iaitu dari jam 6 malam hingga 6 pagi, Nabi kembali semula ke Makkah sebelum terbit fajar. Baginda menunggang Buraq bersama Jibril dari Masjidil Haram ke Masjid Al-Aqsa di Baitulmuqaddis di Palestin kini. Arah kiblat umat Islam ketika itu ialah Baitulmuqaddis. Selepas peristiwa ini, semasa Nabi tinggal di Madinah, arah kiblat ditukar ke Mekah. Di Tembok Barat masjid, buraq telah ditambat di suatu tempat. Nabi mengerjakan solat dua rokaat di beberapa tempat persinggahan seperti di MadinahMadyan dan Bukit Thursina. Di Masjid Aqsa, Nabi sembahyang berjemaah dengan makmumnya ialah Nabi AdamNabi Musa dan Nabi Isa. Baginda ditawarkan minuman susu atau arak. Tetapi Nabi Muhamad memilih susu sebagai minumannya.

Selepas itu, Baginda Rasulullah SAW meneruskan lagi perjalanan Mikraj, iaitu proses naik ke atas untuk bertemu dengan Allah SWT sambil bertemu dengan Nabi Ibrahim AS, Nabi Musa AS & Nabi Isa AS.

Alhamdulillah, melalui peristiwa ini juga telah membuatkan kita mempunyai satu ibadah yang khusus yang tersangat istimewa iaitu Solat 5 waktu setiap hari walaupun pada asalnya 50 waktu setiap hari.

Tuesday, March 26, 2019

Foot Reflexology In The Dark By Sabah Society For the Blind at Promenade Hotel Kota Kinabalu

March 26, 2019 1 Comments


Promenade Hotel Kota Kinabalu will be showing its commitment and support for a green sustainable future for the 8th consecutive year by switching off non-essential lights on Saturday, 30th March 2019 - joining millions of people worldwide in recognition of the 2019 Earth Hour Campaign, which was initiated by the World Wildlife Fund (WWF) in support of actions on global climate change.



Beside organizing various Earth Hour Activities, this time round, Promenade Hotel Kota Kinabalu is collaborating with Sabah Society for the Blind by bringing in "Foot Reflexology In The Dark" - a great way to relax and unwind while supporting two great cause



(a) **Embrace Calmness in the Dark while Lighting Hope especially for friends from Sabah        Society for the blind [by supporting their Foot Reflexology Service at RM30 for 30 minutes from 10am to 10 pm at Bougainvilla 1 on Saturday, 30th March 2019] and 

(b) Support Actions on Global Climate Change
[**Venue and meals for the Blind earn 100% from their Foot Reflexology service. Sabah members of Sabah Society for the Blind earn 100% from their Foot Reflexology services. Sabah Society for the Blind is establish to help those with little or no sight to optimize their opportunities by providing specialist staff, information and technology resources to meet individual needs.]
Come Saturday, 30th March 2019, both lobbies at Promonade Hotel Kota Kinabalu and Promenade Hotel Bintulu will be dotted with candles forming a "60+" shape. Guest, patrons and visitors encourage to take part with lighting the candles during the light of period from 8.30 pm to 9,30 pm (local time). During the same hour, guest/patrons/visitors get to join the "share your 60 mins Promenade moment in the dark" Facebook contest by uploading their photos on their Facebook and tagging Promenade Hotels & Resort Official Facebook account with hashtag - #connect2earth #mypromenademomentinthedark.


Other great offers not to be missed during the light of period at Promenade Hotel of Kota Kinabalu are Free Green Tea Latte (redeemable with F&B receipt of the day at Lobby Lounge). On the same day (Saturday 30th , diners who dine in for Buffet Dinner at Promenade Cafe will get to enjoy Ala Minute Organic Vegetable on top of it exciting international Buffer Dinner spread; while diners who dine in Dynasty Chinese Restaurant during dinner time will be given FREE charcoal Buns with Salted Egg Custard Fillings (For takeaway) - per basket per table.

In the hotel's Earth Hour Campaign message to hotel guest, the General Manage of Promenade Hotel Kota Kinabalu- Mr. Hafizan Wong encourage all to commit to action that go beyond the hour by taking part in several related activities to promote energy conservation and help reduce the effect of global warming. Such activities include taking a reusable bag for shopping; getting friend to take power in the earth hour; plant a tree or simply turn off in empty room a sharing responsibilities hold the key to fighting the whole climate change.

Wong was also quoted as saying that it is the hotel aspiration to be able to assist in increasing awareness on the various service and products available to blind and version impaired people to Sabah Society for the Blind. Hence, encourage all the support the upcoming Foot Reflexology in the Dark.

This were highlighted during t a brief press conference the Hotel's Dynasty Chinese Restaurant, which was also attended by President of Sabah Society For the Blind - Datuk Rosalind Chew and Vice President - Ms Pang Joo See. All who attended were treated to Dynasty Chinese Restaurants latest signature dishes namely, Deep Fried Egg Plants with Red & Green Capsicums and 'Kim Xiang' sauce, Chef signature Bean Curd, Stir-Fried Sea Prawns with Salted Egg Cream Sauce, Hunan Style Chicken served with Steamed Chinese Buns and Deep Fried Sweet & Sour Beef.











Promenade Hotel Kota Kinabalu
No.4 Lorong Api-api 3, Api-Api Center
88000 Kota Kinabalu 
Sabah, Malaysia
Tel: (60)(88) 265 555
Catering Hotline: (60)(88) 251 415
Website: www.promenade.com.my
Facebook: Promenade Hotels & Resort
(https://www.facebook.com/promenadehotelsnresort)
Twitter: promenadehotels
( http://twitter.com/promenadehotels)
Instragram: promenadehotelsnresort
(https://www.instragram.com/promenadehotelsnresort)

Friday, March 22, 2019

Gigi Yang Kuat Bermula Dari Gusi dan Sihat

March 22, 2019 6 Comments

Penyakit gusi telah mengatasi kaviti dalam menyebabkan kehilangan gigi di kalangan dewasa di mana ia berpunca daripada plak yang berlanjutan di antara gigi, sepanjang garisan gusi dan di dalam poket gusi di sebabkan kerana kurangnya amalan memberus gigi dan biasanya sukar di kesan dalam tempoh yang lama.


Pada tahun 2010 kajian menunjukkan bahawa 9 daripada 10 orang dewasa di malaysia mengalami gusi (NOHSA2010). Satu kaji selidik baru-baru ini yang di jalankan oleh Lion Corporation di Malaysia keatas 450 orang dewasa di Malaysia menunjukkan 80% responden mempunyai sekurang-kurangnya satu tanda dan gejala penyakit gusi yang ketara dan kebiasaannya adalah gusi berdarah atau bengkak,namun hanya 1% menyedari bahawa mereka mempunyai penyakit gusi. (Projek Katsu 2017)


Lion Corporation Japan mula bertapak di dalam industri penjagaan mulut pada tahun 1896 dengan memperkenalkan serbuk gigi. Sejak itu penjagaan mulut telah menjadi perniagaan utama dan kepakaran Lion Corporation Japan yang di buktikan melalui pengalaman lebih 100 tahun berkerja bersama para profesional dalam bidang pergigian serta mempunyai pasukan pakar dan saintis mereka sendiri.

Systema memperkenalkan ubat gigi anti-plak dan anti-bakteria yang pertama

Punca utama penyakit gusi adalah plak, iatu lapisan lembut dan melekit serta mengandungi berbilion bakteria. Sekiranya tidak di rawat, ia akan melarat dan menjadi penyakit gusi. Penyakit gusi tidak akan hanya menyebabkan kehilangan gigi, tetapi ia turut dikaitkan dengan masalah kesihatan yang lain seperti kencing manis dan jantung.


Systema memahami isu penyakit gusi yang kian meluas. Dengan pemahaman yang mendalam terhadap keperluan mulut dan penyelidikan menyeluruh, Systema memperkenalkan penemuan inovasi terbesar-Systema Advance, ubat gigi anti plak dan anti bakteria yang pertama di lengkapi bersama teknologi Advance Plague Buster yang menggabungkan TDS, IPMP yang mampu menyingkirkan plak, dan membunuh 99.9% bakteria di kawasan yang sukar di capai seperti di dalam poket gusi, dan GK2 untuk melegakan gusi.

Dari kiri, Ms Jackie Loo, Dr Evelyn Ablepadtong dan Dr June Lim
Bercakap pada sesi forum, Ms Jackie Loo Pengurus Pemasaran Southen Lion Sdn Bhd menyatakan bahawa visi koporat syarikat tersebut adalah untuk terus menjadi syarikat terulung dalam penjagaan kesihatan serta menjadi peneraju inovasi pembangunan yang menyediakan manfaat kesihatan, keselesaan, dan kebersihan kepada pengunna kami.

"Kami berasa amat teruja untuk memperkenalkan Systema Advance Anti-Plague Toothpaste kepada negeri Sabah, melalui forum yang menyediakan sebuah platform untuk berkongsi informasi berkenaan teknologi penjagaan mulut dan bertukar pendapat serta komen daripada pihak doktor-doktor gigi dan juga melibatkan pihak kami dalam perkongsian ilmu mereka."


Ubat Gigi Anti-PlakSystema Advance hadir dalam 3 variasi - Systema Advance Extra Gum Protection dengan perisa daun pudina dan daun spermin yang menyegarkan, Systema Advance Deep Clean Whitening yang mempunyai rasa pudina yang lebih tahan lama dengan partikel di dalam pes dan Systema Advance Extreme Clean yang menyediakan rasa pudina berganda dengan teknologi penyejukan yang lebih tahan lama untuk kesegaran yang lebih.


"Pengenalan Ubat Gigi Anti Plak Systema Advance akan membantu pengguna-pengguna di Sabah untuk mencapai gusi dan gigi yang sihat. Ubat Gigi Anti-Plak Systema Advance menyingkirkan plak dan membunuh bakteria di dalam poket gusi manakala berus gigi Systema 0.02mm dengan bulu hujung tirus membentuk menyingkirkan plak secara fizikal dari kawasan yang sukar di capai terutamanya di antara gigi, sepanjang garisan gusi dan di dalam poket gusi", tambah beliau.

Semasa forum berlansung, pihak Systema turut mendorong rakyat malaysia untuk melakukan pemeriksaan gusi, melalui gumhealthcheck.com, sebuah laman sesawang percuma yang membantu anda untuk memeriksa tahap kesihatan gusi anda.


Laman sesawang percuma tersebut adalah sebahagian dari kempen kesedaran dan pendidikan 2019 'Pemeriksaan Kesihatan Gusi 1 Juta Gumbatte', sebuah kolabrasi bersama Persatuan Doktor Pergigian Malaysia.


Menurut Dr June Lim, Pengurus Hal Ehwal Saintifik Southern Lion Sdn Bhd, penyakit gusi adalah penyakit yang senyap kerana pada peringkat awal, ianya tidak terlalu sakit ataupun tiada sakit lansung dan kebiasaanya berlaku tanpa kesedaran pesakit.


"Penyakit gusi adalah penyakit yang dapat di pulihkan kepada keadaan asal dan dapat di hindari pada peringkat awal dengan penjagaan kebersihan mulut yang mudah serta lawatan ke klinik pergigian", tambah Dr. June Lim.

Matlamat kempen tersebut adalah untuk membantu rakyat Malaysia dalam mencapai kesihatan mulut yang lebih baik dan memotivasikan mereka dalam mengekalkan 20 gigi semulajadi apabila umur 60 tahun keatas supaya mereka dapat menikmati jangka hayat yang lebih bagus, selari dengan objektif Kementrian Kesihatan Malaysia.

Kempen Gumbatte mengambil semangat daripada perkataan jepun 'Ganbatte' yang bermaksud 'anda boleh melakukannya'. Sekali gus menyeru rakyat Malaysia supaya menjaga Kesihatan gusi mereka dan mencapai 1 juta pemeriksaan gusi.

Jadilah antara yang terawal daripada 1 juta orang yang memeriksa Kesihatan gusi secara dalam talian di laman web gumhealthcheck.com untuk gigi dan gusi yang sihat sepanjang hayat.

Harga dan Kebolehdapatan
Produk-produk Systema boleh di dapati di sekuruh negara menerusi pasar raya hiper utama, pasaraya dan farmasi pada harga RM 12.55 untuk ubat gigi Systema Advance Anti-Plague, manakala berus gigi pula berharga RM 7.80 hingga 12.55.















TREE HOUSE EXPERIENCE | SABAH TEA, KUNDASANG

March 22, 2019 1 Comments
Assalamualaikum hai, entry kali ni simple saja. Mesti ramai yang dah banyak kali pergi Ranau kan. Lepas tu tak tahu mau pergi mana lagi kalau datang sana. Hah 2 minggu yang lalu saya ada pergi satu tempat yang dikira baru di Ranau. Bukan di Kundasang tau, tapi di Ranau. Tree House ni sama tempat dengan Sabah Tea. So korang pergi saja di Sabah Tea.

TREE HOUSE EXPERIENCE ENTRANCE FEE

Dewasa - RM5.00
Kanak-kanak atau Student (Malaysia ID) - RM3.00

Maximum boleh naik TREE HOUSE tu 10 orang dan masa dalam 10 minit sahaja. 
Tapi haritu rasa macam lama juga diatas. hehe 

Kalau yang gayat mau naik jambatan gantung tu bertabahlah ya, 
saya pun gayat juga, tapi bergambar punya pasal beranikan diri saja ... 
Lagipun bila lagi kan mau cuba benda-benda yang extreme sikit ni (extreme ka?? haha) 

Di sana boleh try :

a canopy walk, 
Visit a tree "condominium" yang comel dan
take beautiful photo with magnificent views.











Tak banyak gambar yang dapat diambil, sebab saya memang takut sangat berada di atas. 
So jumpa next entry ya.




Wednesday, March 20, 2019

Kg. Bangingod, Lahad Datu | Tempat Menarik di Sabah

March 20, 2019 1 Comments
Assalamualaikum.... Akhir tahun 2018 saya berkesempatan untuk ikut abg ipar balik ke kampung halamannya nun jauh di Lahad Datu, Sabah. Perjalanan yang mengambil masa selama 8 jam 30 minit dari Kota Kinabalu ini, sangat menyimpan kenangan yang cukup manis. Apatah lagi pertama kali memandu sendiri sejauh itu dengan ditemani kakak sepupu yang setia bersama selalu. Tapi pengalaman yang cukup membahagiakan orang sejenis saya, yang mempunyai hobi suka memandu kemana saja.


Bukan pertama kali menjejak kaki dikampung Bangingod, Lahad Datu ni tetapi ini adalah kali yang kedua. Alhamdulillah diberi kesempatan untuk menikmati pemandangan yang sungguh mengagungkan. Saya suka sangat Kg. Bangingod ni. Tempat yang sesuai untuk meredahkan hati yang penuh dengan kesesakan dan kehimpitan pelbagai dugaan dan ujian kehidupan.



Pekerjaan utama penduduk disana adalah Nelayan. Dan semestinya boleh makan ikan fresh dari laut. Sedap dan gembira yang tidak terkata. Jarang-jarang dapat makan ikan yang baru kena tangkap terus dipanggang. Makan pula dekat pondok-pondok, firstime makan macam tu. Waaaaaaa... Memang seronok dan terliur-liur bila imbas kembali haha. 




Jangan risau, di sana kalau korang tiada saudara mara, boleh tinggal di Homestay Sri Bangingod, Tungku. 



Untuk menginap di homestay ini, sila berhubung dengan En. Rudin Raim di no hp. 013 - 880 3816





Bila datang ke Kampung ni, tolong ya korang gunakan masa korang sebaik yang mungkin. Tinggalkan HP!!! klu korang datang jauh-jauh tapi hp masih melekat ditangan, baikla korang duduk berehat dirumah ja kan. Disini tempat untuk menjauhkan diri dari segala kekusutan di ibu kota. Sesuai sangat tempat untuk menyendiri. Kadang-kala kita perlu ada masa untuk diri kita sendiri juga kan. Tinggalkan segala kerja-kerja dioffice, masalah-masalah peribadi dan terapikan diri dengan kedamaian di Kg. Bangingod. Tiada apa yang rugi kalau kita meluangkan masa untuk diri kita sendiri. 

Banyak lagi tempat yang menarik korang boleh lawati, klu korang ke Lahad Datu. Diantaranya ialah:

Lembah Danum
Taman Hidupan Liar Tabin
Menara Kayangan
Kawasan Hutan dan Reakreasi Taliwas
Silam Coast Conservation Area
Borneo Paradise Eco Farm Resort
Pulau Buta Agro Tourism Resort
Felda Residence Resort
Dengan Resort
Tungku Beach Resort
Air Terjun Bahagak
Tabah Batang
Sungai Merabung
Sungai Dewata
Pulau Tabawan
Pantai Damai
Pantai Dent Haven
Pantai Kahapan
Pantai Makuau
Pantai Payang
Pantai Tanjung Labian

So next akhir tahun ni kemana kita ya.... Banyak masa lagi hehe so jumpa next entry.. Love ya.... 


Nota pendek : Penulis lahir di sinilah Hospital Lahad Datu, Sabah. Heheh...