Follow Us @lizaaryannazaara

Friday, March 22, 2019

Gigi Yang Kuat Bermula Dari Gusi dan Sihat

March 22, 2019 5 Comments

Penyakit gusi telah mengatasi kaviti dalam menyebabkan kehilangan gigi di kalangan dewasa di mana ia berpunca daripada plak yang berlanjutan di antara gigi, sepanjang garisan gusi dan di dalam poket gusi di sebabkan kerana kurangnya amalan memberus gigi dan biasanya sukar di kesan dalam tempoh yang lama.


Pada tahun 2010 kajian menunjukkan bahawa 9 daripada 10 orang dewasa di malaysia mengalami gusi (NOHSA2010). Satu kaji selidik baru-baru ini yang di jalankan oleh Lion Corporation di Malaysia keatas 450 orang dewasa di Malaysia menunjukkan 80% responden mempunyai sekurang-kurangnya satu tanda dan gejala penyakit gusi yang ketara dan kebiasaannya adalah gusi berdarah atau bengkak,namun hanya 1% menyedari bahawa mereka mempunyai penyakit gusi. (Projek Katsu 2017)


Lion Corporation Japan mula bertapak di dalam industri penjagaan mulut pada tahun 1896 dengan memperkenalkan serbuk gigi. Sejak itu penjagaan mulut telah menjadi perniagaan utama dan kepakaran Lion Corporation Japan yang di buktikan melalui pengalaman lebih 100 tahun berkerja bersama para profesional dalam bidang pergigian serta mempunyai pasukan pakar dan saintis mereka sendiri.

Systema memperkenalkan ubat gigi anti-plak dan anti-bakteria yang pertama

Punca utama penyakit gusi adalah plak, iatu lapisan lembut dan melekit serta mengandungi berbilion bakteria. Sekiranya tidak di rawat, ia akan melarat dan menjadi penyakit gusi. Penyakit gusi tidak akan hanya menyebabkan kehilangan gigi, tetapi ia turut dikaitkan dengan masalah kesihatan yang lain seperti kencing manis dan jantung.


Systema memahami isu penyakit gusi yang kian meluas. Dengan pemahaman yang mendalam terhadap keperluan mulut dan penyelidikan menyeluruh, Systema memperkenalkan penemuan inovasi terbesar-Systema Advance, ubat gigi anti plak dan anti bakteria yang pertama di lengkapi bersama teknologi Advance Plague Buster yang menggabungkan TDS, IPMP yang mampu menyingkirkan plak, dan membunuh 99.9% bakteria di kawasan yang sukar di capai seperti di dalam poket gusi, dan GK2 untuk melegakan gusi.

Dari kiri, Ms Jackie Loo, Dr Evelyn Ablepadtong dan Dr June Lim
Bercakap pada sesi forum, Ms Jackie Loo Pengurus Pemasaran Southen Lion Sdn Bhd menyatakan bahawa visi koporat syarikat tersebut adalah untuk terus menjadi syarikat terulung dalam penjagaan kesihatan serta menjadi peneraju inovasi pembangunan yang menyediakan manfaat kesihatan, keselesaan, dan kebersihan kepada pengunna kami.

"Kami berasa amat teruja untuk memperkenalkan Systema Advance Anti-Plague Toothpaste kepada negeri Sabah, melalui forum yang menyediakan sebuah platform untuk berkongsi informasi berkenaan teknologi penjagaan mulut dan bertukar pendapat serta komen daripada pihak doktor-doktor gigi dan juga melibatkan pihak kami dalam perkongsian ilmu mereka."


Ubat Gigi Anti-PlakSystema Advance hadir dalam 3 variasi - Systema Advance Extra Gum Protection dengan perisa daun pudina dan daun spermin yang menyegarkan, Systema Advance Deep Clean Whitening yang mempunyai rasa pudina yang lebih tahan lama dengan partikel di dalam pes dan Systema Advance Extreme Clean yang menyediakan rasa pudina berganda dengan teknologi penyejukan yang lebih tahan lama untuk kesegaran yang lebih.


"Pengenalan Ubat Gigi Anti Plak Systema Advance akan membantu pengguna-pengguna di Sabah untuk mencapai gusi dan gigi yang sihat. Ubat Gigi Anti-Plak Systema Advance menyingkirkan plak dan membunuh bakteria di dalam poket gusi manakala berus gigi Systema 0.02mm dengan bulu hujung tirus membentuk menyingkirkan plak secara fizikal dari kawasan yang sukar di capai terutamanya di antara gigi, sepanjang garisan gusi dan di dalam poket gusi", tambah beliau.

Semasa forum berlansung, pihak Systema turut mendorong rakyat malaysia untuk melakukan pemeriksaan gusi, melalui gumhealthcheck.com, sebuah laman sesawang percuma yang membantu anda untuk memeriksa tahap kesihatan gusi anda.


Laman sesawang percuma tersebut adalah sebahagian dari kempen kesedaran dan pendidikan 2019 'Pemeriksaan Kesihatan Gusi 1 Juta Gumbatte', sebuah kolabrasi bersama Persatuan Doktor Pergigian Malaysia.


Menurut Dr June Lim, Pengurus Hal Ehwal Saintifik Southern Lion Sdn Bhd, penyakit gusi adalah penyakit yang senyap kerana pada peringkat awal, ianya tidak terlalu sakit ataupun tiada sakit lansung dan kebiasaanya berlaku tanpa kesedaran pesakit.


"Penyakit gusi adalah penyakit yang dapat di pulihkan kepada keadaan asal dan dapat di hindari pada peringkat awal dengan penjagaan kebersihan mulut yang mudah serta lawatan ke klinik pergigian", tambah Dr. June Lim.

Matlamat kempen tersebut adalah untuk membantu rakyat Malaysia dalam mencapai kesihatan mulut yang lebih baik dan memotivasikan mereka dalam mengekalkan 20 gigi semulajadi apabila umur 60 tahun keatas supaya mereka dapat menikmati jangka hayat yang lebih bagus, selari dengan objektif Kementrian Kesihatan Malaysia.

Kempen Gumbatte mengambil semangat daripada perkataan jepun 'Ganbatte' yang bermaksud 'anda boleh melakukannya'. Sekali gus menyeru rakyat Malaysia supaya menjaga Kesihatan gusi mereka dan mencapai 1 juta pemeriksaan gusi.

Jadilah antara yang terawal daripada 1 juta orang yang memeriksa Kesihatan gusi secara dalam talian di laman web gumhealthcheck.com untuk gigi dan gusi yang sihat sepanjang hayat.

Harga dan Kebolehdapatan
Produk-produk Systema boleh di dapati di sekuruh negara menerusi pasar raya hiper utama, pasaraya dan farmasi pada harga RM 12.55 untuk ubat gigi Systema Advance Anti-Plague, manakala berus gigi pula berharga RM 7.80 hingga 12.55.















TREE HOUSE EXPERIENCE | SABAH TEA, KUNDASANG

March 22, 2019 1 Comments
Assalamualaikum hai, entry kali ni simple saja. Mesti ramai yang dah banyak kali pergi Ranau kan. Lepas tu tak tahu mau pergi mana lagi kalau datang sana. Hah 2 minggu yang lalu saya ada pergi satu tempat yang dikira baru di Ranau. Bukan di Kundasang tau, tapi di Ranau. Tree House ni sama tempat dengan Sabah Tea. So korang pergi saja di Sabah Tea.

TREE HOUSE EXPERIENCE ENTRANCE FEE

Dewasa - RM5.00
Kanak-kanak atau Student (Malaysia ID) - RM3.00

Maximum boleh naik TREE HOUSE tu 10 orang dan masa dalam 10 minit sahaja. 
Tapi haritu rasa macam lama juga diatas. hehe 

Kalau yang gayat mau naik jambatan gantung tu bertabahlah ya, 
saya pun gayat juga, tapi bergambar punya pasal beranikan diri saja ... 
Lagipun bila lagi kan mau cuba benda-benda yang extreme sikit ni (extreme ka?? haha) 

Di sana boleh try :

a canopy walk, 
Visit a tree "condominium" yang comel dan
take beautiful photo with magnificent views.











Tak banyak gambar yang dapat diambil, sebab saya memang takut sangat berada di atas. 
So jumpa next entry ya.




Wednesday, March 20, 2019

Kg. Bangingod, Lahad Datu | Tempat Menarik di Sabah

March 20, 2019 1 Comments
Assalamualaikum.... Akhir tahun 2018 saya berkesempatan untuk ikut abg ipar balik ke kampung halamannya nun jauh di Lahad Datu, Sabah. Perjalanan yang mengambil masa selama 8 jam 30 minit dari Kota Kinabalu ini, sangat menyimpan kenangan yang cukup manis. Apatah lagi pertama kali memandu sendiri sejauh itu dengan ditemani kakak sepupu yang setia bersama selalu. Tapi pengalaman yang cukup membahagiakan orang sejenis saya, yang mempunyai hobi suka memandu kemana saja.


Bukan pertama kali menjejak kaki dikampung Bangingod, Lahad Datu ni tetapi ini adalah kali yang kedua. Alhamdulillah diberi kesempatan untuk menikmati pemandangan yang sungguh mengagungkan. Saya suka sangat Kg. Bangingod ni. Tempat yang sesuai untuk meredahkan hati yang penuh dengan kesesakan dan kehimpitan pelbagai dugaan dan ujian kehidupan.



Pekerjaan utama penduduk disana adalah Nelayan. Dan semestinya boleh makan ikan fresh dari laut. Sedap dan gembira yang tidak terkata. Jarang-jarang dapat makan ikan yang baru kena tangkap terus dipanggang. Makan pula dekat pondok-pondok, firstime makan macam tu. Waaaaaaa... Memang seronok dan terliur-liur bila imbas kembali haha. 




Jangan risau, di sana kalau korang tiada saudara mara, boleh tinggal di Homestay Sri Bangingod, Tungku. 



Untuk menginap di homestay ini, sila berhubung dengan En. Rudin Raim di no hp. 013 - 880 3816





Bila datang ke Kampung ni, tolong ya korang gunakan masa korang sebaik yang mungkin. Tinggalkan HP!!! klu korang datang jauh-jauh tapi hp masih melekat ditangan, baikla korang duduk berehat dirumah ja kan. Disini tempat untuk menjauhkan diri dari segala kekusutan di ibu kota. Sesuai sangat tempat untuk menyendiri. Kadang-kala kita perlu ada masa untuk diri kita sendiri juga kan. Tinggalkan segala kerja-kerja dioffice, masalah-masalah peribadi dan terapikan diri dengan kedamaian di Kg. Bangingod. Tiada apa yang rugi kalau kita meluangkan masa untuk diri kita sendiri. 

Banyak lagi tempat yang menarik korang boleh lawati, klu korang ke Lahad Datu. Diantaranya ialah:

Lembah Danum
Taman Hidupan Liar Tabin
Menara Kayangan
Kawasan Hutan dan Reakreasi Taliwas
Silam Coast Conservation Area
Borneo Paradise Eco Farm Resort
Pulau Buta Agro Tourism Resort
Felda Residence Resort
Dengan Resort
Tungku Beach Resort
Air Terjun Bahagak
Tabah Batang
Sungai Merabung
Sungai Dewata
Pulau Tabawan
Pantai Damai
Pantai Dent Haven
Pantai Kahapan
Pantai Makuau
Pantai Payang
Pantai Tanjung Labian

So next akhir tahun ni kemana kita ya.... Banyak masa lagi hehe so jumpa next entry.. Love ya.... 


Nota pendek : Penulis lahir di sinilah Hospital Lahad Datu, Sabah. Heheh... 


Tuesday, March 19, 2019

BIKERS KENTAL 2

March 19, 2019 2 Comments
Assalamualaikum hai, 
sudah tengok Bikers Kental yang kedua? Saya dah tengok Ahad yang lalu dan diawal cerita tu macam hambar sikitlah, rasanya dalam 2,3 minit ja yang hambar lepas tu yang lain berhambur ketawa hahaha... 

Cuma part yang konvoi pergi Thailand tu macam kurang best sikit sebab hanya Aidi dan Eddie Cuardo saja yang ride. Biasanya kalau ride ramai-ramai lagi bestkan, meriah tengok hehe tapi tak apalah sebab diorang dua tu pun dah "hidupkan" cerita tu. So yang belum tengok tu pergilah korang tengok. Release juga tension korang tu. Tapi saya rasa macam mau tengok untuk kali yang kedua la... jom jom...


RATE 10/10

Tahniah Helmi Yusof !!! Memang terbaikkkkk

Monday, March 11, 2019

CABANA RETREAT, KOTA BELUD | TEMPAT MENARIK DISABAH

March 11, 2019 3 Comments
Assalamualaikum, beberapa minggu yang lalu saya sempat pergi ke Cabana Retreat yang mana terletak di daerah Kota Belud, Sabah. Perjalanan kesana mengambil masa lebih kurang 2 jam 20 minit daripada bandar Kota Kinabalu.


Berkonsepkan The First Pop Up Beach Resort di Malaysia. Cabana Retreat ini terletak di sepanjang pantai Rampayan,Kota Belud. ia adalah lokasi yang ideal untuk korang bersantai dan berehat.


Bukan hanya untuk berehat, bersantai dan bercuti, malahan majlis-majlis seperti majlis perkahwinan, Birthday party, Bridal Shower dan Majlis Pertunangan juga boleh diadakan disana. Jangan risau, korang bagitau ja korang nak tema yang macamana, Cabana Retreat akan merealisasikan impian korang. Oh ya,  mereka juga ada menyediakan khidmat katering. 


Kalau korang mau jalan-jalan saja pun boleh. Cuma bayar RM5/seorg sahaja. Macam kami haritu, memang niat untuk berjalan-jalan dan bergambar-gambar. So, Tiada limit masa pun, boleh ja berjam-jam disana, itupun kalau tahan cuaca panas pantailah hehe. 



Selain itu, ada juga aktiviti yang korang boleh join disana, antaranya adalah :

Memandu AVT - 
10 minit RM30
30 minit RM80

Berbasikal - 
10 minit RM5
30 minit RM10

Fireflies ONLY (Adult/Kid) - 
RM30

River Cruise & Fireflies (Adult) - 
RM75

River Cruise & Fireflies (Kid) - 
RM65



Kalau korang nak tidur disana pun boleh. Bilik-biliknya semua berbentuk canopy. Tapi jangan risau dalam tu semua lengkap. Ada katil, ada tilam, ada selimut, ada lampu, pendek kata sama macam korang tidur dalam bangunan hotel. Tapi rasa-rasanya Cabana Retreat ni lagi best kot sebab lain daripada yang lain kan kan hehe. 


Harganya pula tidakla terlalu mahal, memang sesuai dengan apa yang kita nikmati disana. 

Romantik Room 
RM180

Deluxe Queen
RM200

Deluxe Single
RM150

Classic
RM150

Quad
RM200

Walau bagaimana pun, korang boleh contact semula Cabana Retreat manatau ada sebarang perubahan hargakan. 

Lets
Camping in Style. Affordable price! 
Pack your bag now and see you at Cabana Retreat 🌴.

𝗖𝗮𝗯𝗮𝗻𝗮 𝗥𝗲𝘁𝗿𝗲𝗮𝘁
Jalan Rampayan Laut, Kota Belud
89150, Sabah, Malaysia
☎️ +6013-885 0903
www.cabanaretreat.com

#malaysiatrulyasia #cuticutimalaysia #sabahtourism #cabanaretreat

So cukup untuk kali ni, hanya review ringkas dari saya. Jumpa entry akan datang ya. Love u all

Tuesday, March 5, 2019

Brunei Satay House | Tempat Makan Sedap di Sabah

March 05, 2019 4 Comments
Assalamualaikum hai korang, kali ni kalau kawan-kawan korang dari Semenanjung datang ke Sabah nak cari tempat makan yang best selain seafood, korang suggest pergi ke Brunei Satay House, Indah Permai (BSH). Bukan apa asyik-asyik makanan laut ja kan, kali ni kita sajikan rakan-rakan kita makanan lain pula. Jangan risau walaupun nama Restoran tu Brunei Satay House, tak bermakna dia hidang satay je tau. Macam-macam makanan yang boleh korang makan kat sana.


Restoran ni mula dibuka pada tahun 2004 di Daerah Beaufort. Berkonsepkan hidangan Melayu Brunei, restoran ini menjadikan Satay sebagai menu utama mereka.


Satay nya pula pelbagai jenis, ada satay Ayam, Daging, Kambing dan Satay Perut. Pertama kali saya makan satay perut, memang sedappp sangat. Dihidang pula dengan kuah kacang yang sememangnya terbaik yang pernah saya rasa. Selain itu tidak lupa juga menu kochung yang menjadi favourite setiap pelanggan yang datang ke BSH.

Bukan setakat menu tu saja, BSH ni juga ada menu tambahan yang lain seperti AMBUYAT dan KELUPIS. Jadi, tak payah tunggu raya baru nak makan Kelupis, di BSH hari-hari korang boleh makan tau.



Ni senarai SET A LA CARTE yang korang boleh pilih :

🥘Nasi Ayam Penyet
🥘Nasi Kambing Hitam
🥘Nasi Butter Chicken BSH
🥘Nasi Kuning Ayam Madu
🥘Sup Isi Ikan
.
MINUMAN PILIHAN pula adalah :
🍹ABC Special
🍹Bandung BSH
🍹Blue Ocean
🍹Milo Tabur Special
🍹Thai Green Tea
🍹Choco BSH Smoothies





Kredit photo www.miakassim.com

So korang, dah ada list restoran sedap di Sabah selain seafood kan. So tunggu apa lagi, jom serbu. Dengar-dengar BSH ni selalu penuh. Waaaa macamana tak penuh kalau memang makananya semua sedap-sedap kan. Jangan risau BSH ada cawangan lain antaranya adalah di Beaufort, Papar dan Tuaran. Korang boleh serbu cawangan BSH yang terdekat.




📌Blok E, Tingkat Bawah, Lot 6, Indah Permai Shoplot, Kota Kinabalu, Sabah

⏰Buka 12.00 tengahari hingga 10.30 malam pada hari sabtu hingga khamis. Manakala jumaat buka dari jam 1.30 petang hingga 10.30 malam

☎️016-8435981