Follow Us @lizaaryannazaara

Wednesday, January 24, 2018

CARA CANTIKKAN KULIT DENGAN TOMATO

January 24, 2018 4 Comments

Assalamualaikum, zaman sekarang banyak sangat produk kecantikkan wajah yang membanjiri pasaran, sampai kadang-kala kita sendiri pun tak tahu nak pilih yang mana kan? Apa kata kita cuba cara semulajadi pula. Mungkin dah ramai yang lupa cara ni, tapi saya kongsikan semula untuk rujukan korang.

TOMATO + GULA

- Basuh muka mengunakan air suam
- Kemudian potong tomato. Potong 2 kalau nak jimat
- Ambil tomato dan tekapkan pada gula. Kemudian gosok pada muka. Jangan gosok kuat-kuat tau.
-Biarkan 5 minit kemudian bilas dengan air dan keringkan muka

TOMATO YANG DIBEKUKAN

- Gunakan tomato yang dah dibekukan, dan gosok pada muka. Gosok sampai tomato habis tau.
- Kemudian bilas macam biasa mengunakan air suam dan keringkan

TOMATO MASK

- Pilih tomato yang dah masak kemudian lenyekkan tomato tersebut
- Sapu pada muka sehingga rata
- Biarkan selama 15-20 minit
- Kemudian bilas dan keringkan muka korang

*Cara pertama dan ketiga boleh diamalkan 2 kali seminggu. Cara kedua tu pula boleh amalkan setiap hari. Amalkan sebelah pagi dan malam. Confirm muka korang gebu gebas berseri-seri bak pengantin hehehe

Guna bahan semulajadi ni bagus, sebab tak ada campuran bahan-bahan lain yang sememangnya kita tak tahu pun, selama kita pakai produk kat luar tu,  ianya selamat atau tak pada muka kita. Kalau bahan semula jadi ni sah-sahla selamat sebab buah yang kita makan kan. Kecuali lah kalau korang alergic dengan buah tomato ni hehehe.

Lagipun jimat tak mahal, dulu saya suka sangat makan tomato ni macam tu je. Sekarang da lupa nak makan,sebab asyik guna dalam masakan je hahaha. Okat selamat mencuba dan semoga berjaya 😘

Saturday, January 20, 2018

PETUA MENGHALAU LIPAS

January 20, 2018 2 Comments


Assalamualaikum gaiss..

Harini saya nak cerita pasal binatang yang paling saya takut dalam dunia. Haha. Tapi serius bab-bab lipas ni saya sangat fobia. Lipas seekor je dalam rumah, akan buat saya tak tido semalaman, selagi lipas tak jumpa dan bunuh!!

Tapi bukanlah nak cerita pasal ketakutan saya dengan lipas tu, cuma nak cerita petua halau lipas dari rumah, supaya hidup aman sentosa. Hihihi

Sebelum tu nak bagitau, kalau korang jumpa lipas dan dah pukul lipas tu sampai mati, cepat-cepat buang lipas tu dari dalam rumah dan bersihkan 'tempat pembunuhan' tu. Kalau korang lambat, lagi banyak parasit-parasit baru yang menjadi penghuni rumah korang. Ini kerana perut lipas mengandungi cacing halus dan lembut yang akan hidup walaupun diluar daripada tubuh lipas. Bila cacing tu da keluar, mulalah dia cari port baru untuk menetap.

Bahayanya cacing ni sebab mampu masuk melalui pori-pori kulit kita dan masuk celah2 luka daripada tubuh kita. Dan kalau cacing tu dah masuk dalam kulit kita erkkkkkk bayangkanlaaaaaaahhh omg.... tak sanggup nak cerita lanjut. Boleh pengsan 😂

So, jom baca apa petua yang boleh dilakukan untuk menghalau lipas dari dalam rumah.

1) Ambil sebuku sabun dan potong dadu. Kemudian letak disetiap tempat yang ada lipas.

2) Potong dan hiris lemon, kemudian letak dikawasan yang ada lipas. Tukar lemon jika lemon sudah kering.

3) Buah pelaga pun boleh digunakan untuk menghalau lipas atau mengelakkan daripada kedatangan lipas.

4) hujung timun juga boleh digunakan sebagai perisai kita dalam menghadapi tentera-tentera lipas. Hanya letak hujung timun ditempat yang banyak lipas. Lipas akan mati beramai-ramai.

Okay ada 4 cara yang korang boleh pilih, nak guna yang mana satu. Hehe. Kalau saya jenis yang penakut tahap nak pengsan ni, rasanya semua yang diatas tu saya akan buat hahahhaha...

Cubalah.... pasti berjaya...

Tuesday, January 16, 2018

RINDU KE?

January 16, 2018 4 Comments



Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Hai hai rasa lama sangat tak update blog ni kan. Ada yang rindu ke? hehehe apa-apa pun nak ucap jugalah Salam 2018 tahun baru buat kita semua. Ada apa-apa plan tahun lalu yang belum tercapai? Kalau ada, bolehlah sambung tahun ni ya hehehe.

Bagi saya pula, macam biasa perancangan tu memang banyak tapi buat slow and steady. Slow and Steady tak bermaksud hasilnya kureng tau, tapi ikut kemampuan yang kita ada. Mampu buat, teruskan tak mampu berehat sekejap dan rangka balik strategi yang baru. Yang penting jangan pernah berhenti. Sebab masa juga tak pernah berhenti melainkan mati!

Tahun 2018 ni adalah tahun yang mencabar sikit buat saya sebab dah start bisnes balik kena sediakan enjin yang laju. Sebab orang dah start awal dulu, saya pula on/off haha. Tak apa, Allah dah atur setiap hamba itu punya rezeki sendiri. Alhamdulillah baru sebulan Brand Le Zaara bertapak, tudung dah terjual 180 helai. Syukur Alhamdulillah, mungkin angka tu tak seberapa, tapi besar nilainya bagi saya yang baru nak UP ni hehhe. Itu pun dengan bantuan beberapa agen.

Oh ya, bercakap tentang agen ni, pihak kami ada menyediakan 1 program untuk para wanita yang ingin berniaga dengan modal yang sangat minimum. Nak tahu apa dia? Tunggu next entry ya. Assalamualaikum .