Follow Us @lizaaryannazaara

Thursday, December 14, 2017

5 PERKARA MENYEBABKAN ANDA "DIPERGUNAKAN" DISEBABKAN SIKAP ANDA SENDIRI

December 14, 2017 2 Comments

5 PERKARA MENYEBABKAN ANDA "DIPERGUNAKAN" DISEBABKAN SIKAP ANDA SENDIRI.

Perasan tak orang baik selalu dipergunakan ? Mereka banyak membantu orang lain akhirnya mereka berakhir dengan rasa kesunyian dan serba salah. Ahli psikologi mendapati 10 perkara yang sebenarnya menyebabkan diri kita dipergunakan, tetapi hari ini saya nak share 5 perkara sahaja.

Menariknya ini adalah disebabkan TINGKAHLAKU SENDIRI membiarkan anda DIPERGUNAKAN. Ini adalah kebiasaan kita lakukan yang menyebabkan orang lain tidak menghormati diri kita dan tidak mendengar cakap kita

1. Needless Self Sacrifice. 

Kita menunda kemahuan kita sendiri dengan tidak mendesak masa orang lain.

"Eh tak apa, take your time !"
"It's okey, bila bila you ada masa nanti"

Individu ini akan rasa serba salah, sekiranya mendesak orang lain. Mereka memahami dan memberikan masa, ruang untuk seseorang itu. Akhirnya diambil kesempatan. Tingkahlaku itu, sebenarnya telah membuka peluang untuk orang lain melakukan perkara sebegitu berulang-ulang kali dan menyebabkan akhirnya kita kecewa.
2. A Lack Of Self Respect 

Individu ini mempunyai "keyakinan diri" yang sangat rendah.

"Aku dah pesan banyak kali dah, bodohnya kau ni !" "Hmm. Maaf saya tak sengaja, saya buat balik."

Mereka membiarkan atau membenarkan diri kita dimaki, dimarahi. Rata-rata individu sebegini tidak yakin atau berani mempertahankan diri sendiri (Stand Up For Yourself) oleh kerana keyakinan sangat rendah.
3. Seeking Approval From Others

Individu yang "rasa" diri mereka "berhak" mendapat pujian atau rasa harus "dipuji" oleh orang lain diatas "kebaikan" dan perkara yang mereka telah lakukan.
"Aku dah bagi ilmu, dan mereka langsung tak menghargai aku!"

Akhirnya individu ini akan mendapati orang lain menjauhkan diri daripada mereka oleh kerana sikap individu itu tersendiri.
Tidak perlu untuk anda lakukan sesuatu perkara hanya mendapatkan pujian. Lakukan kerana ikhlas dan jangan takut untuk dikritik adalah paling penting bukan pujian orang lain kepada kita tetapi tentang bagaimana kita menghargai diri sendiri selepas melakukan sesuatu kebaikan tersebut.

Kelemahan ini akan membuatkan anda dipergunakan dengan individu lain bermain dengan emosi anda sendiri.
4. Thinking That The Problem Is Only Yourself

Individu ini suka menyalahkan diri sendiri atas sesuatu perkara berlaku mereka mengambil 100 peratus kesalahan itu meletakkan pada diri mereka sendiri,

"Ini semua salah aku."
"Punca semua ni disebabkan akulah"

Tiada guna kita menyalahkan diri kita sendiri dan terus menyeksakan dengan kesalahan yang telah berlaku. Ini membuka peluang untuk orang yang bersama anda akan menggunakan kelemahan anda tersebut untuk dipersalahkan.

Sebaiknya daripada menyalahkan diri sendiri atau orang lainnadalah lebih baik kita mencari solusi dan fokus kepada usaha untuk penambahbaikan.
5. You Don't Limit What's Acceptable

Kita memaafkan orang lain oleh kerana perkara tersebut adalah "alasan" lebih mudah untuk dilakukan daripada kita mempertahankan nilai diri kita.

Apabila seseorang melakukan sesuatu yang tidak beradab atau kurang ajar kita lebih cenderung untuk memaafkan kerana itu salah satunya cara minda kita menyalurkan emosi untuk memarahi mereka semula.

Sebenarnya anda tidak perlu memarahi mereka semula, tetapi tidak pula untuk menerima 100 peratus apa yang orang lain melakukan ke atas diri kita.

"Stand For Yourself" atau mempertahankan prinsip hidup bukanlah tanda anda seorang yang lemah tetapi menunjukkan anda mempunyai "Harga Diri" yang jelas. Jika anda membiarkan perkara ini akan berulang ulang, maka orang lain akan mendapati anda "kononnya" adalah seorang yang "pemaaf".

Walhal itulah akan memberikan peluang untuk mereka melakukan sekali lagi. Maaf dan mempertahankan diri adalah 2 perkara yang berbeza. Maaf juga perlu bertempat bukan menggunakan perkataan "maaf" itu sebagai salah satu alasan untuk tidak pertahankan diri sendiri.
Ya. Itulah 5 perkara yang menyebabkan anda akan digunakan atau orang lain mengambil kesempatan ke atas diri anda. Bukan kerana sikap orang lain juga tetapi kerana kita membiarkan atau membenarkan kita di "buli" oleh orang lain. So anda dibuli atau dibiarkan dibuli ?
Saya nak kongsikan lagi 5 perkara lagi, dan cara yang kita boleh lakukan bagi mengelakkan kita menjadi "mangsa" buli atau "membenarkan" diri kita dibuli.
Bantu saya share dan like posting ini ✓
Nota Comel : Aku dulu juga selalu dibuli masa zaman sekolah, skearang aku lebih faham rupanya aku membiarkan diri aku "dibuli" oleh mereka. Aku susah cakap "NO" dulu. Tergamaknya mereka buli budak yang comel dan babyface macam aku ni dulu. tak kesian ke ? ūüė©
Personal Motivator Founder

**NAK TUDUNG FREE? KLIK LINK NI TUDUNG FREE

Monday, December 11, 2017

CONTEST ON INSTAGRAM

December 11, 2017 2 Comments



Assalamualaikum hai,

Maaf lately busy dengan urusan perniagaan. Sampai tak sempat nak update entry kat Blog ni hah. Actually Business dah start November haritu tetapi, ada beberapa dugaan yang menimpa, jadinya stock tertangguh selama 2 bulan. Tapi tak apa, dugaan berniaga memang macam tu kan.

Hari ni saya nak menjemput semua BLOGGERS untuk join CONTEST KAT INSTAGRAM kami di LE ZAARA OFFICIAL HQ .

Syarat-syarat Contest On Instagram

* SHARE POST NI KAT BLOG KORANG
* JANGAN LUPA LETAK LINK IG KAMI KAT POST KORANG
* FOLLOW IG KAMI
* LAST, COMMENT DONE KAT BAWAH 

Pemenang akan diumumkan bila follower mencapai tahap 2.5k ya. So besar harapan rakan-rakan bloggers dapat membantu sama-sama support saya ya. InsyaAllah setiap bulan kami akan sediakan hadiah untuk korang semua. Lepas ni akan ada projek besar juga untuk Bloggers. Stay Tuned dan jangan lupa tau join contest ni.

Sayang korang muahhh!!!

Tuesday, November 7, 2017

The Signature Food Fest 4th Year Edition Awards Night 2017 @ Grandis Hotel, Kota Kinabalu

November 07, 2017 18 Comments
Assalamualaikum

Buat julung kali ke-4, Eleventh Avenue Media Marketing sekali lagi telah mengadakan acara " The Signature Food Fest 2017 " pada 29 & 30 September hingga 1st Oktober 2017 bertempat di Suria Sabah Shopping Mall.

12 buah Restoran dan Hotel diserata Kota Kinabalu, telah mengambil bahagian sepanjang 3 hari acara ini berlangsung. Sambutan yang memberangsangkan dan penjualan makanan yang sangat laris dari setiap pengunjung menambahkan lagi kemeriahan suasana acara tersebut.



Antara 12 buah Restoran yang mengambil bahagian dalam edisi ke-4 ini adalah :

1. Borenos Fried Chicken
2. BTC Restaurant
3. Dart Bistro
4. Ebizou Japanese Restaurant
5. Hard Rock Cafe Kota Kinabalu
6. Little Melaka
7. Mosaic (Hyatt Regency Kinabalu)
8. Rosea Cafe (Grandis Hotels & Resort)
9. Sakagura Japanese Restaurant
10. Shoney's Dining & Bar
11. Tanjung Ria Kitchen (Hyatt Regency Kinabalu)
12. The Glass Grill & Bar

8 Anugerah yang telah dipertandingkan iaitu :

1. Best Signature Menu
2. Best Ambiance
3. Best Customer Service
4. Outstanding Chef
5. Facebook Most Popular
6. Blogger's Choice Award
7. Best Plate Presentation
8. More Fun Best Award (Anugerah baru)

Manakala Hakim-hakim yang telah dilantik terdiri daripada :

1. Datuk Gordon Leong (selaku Ketua Hakim)
2. Encik Rory Ricardson (Pengarah Urusan The English Tea House Sandakan
3. Cik Evon Foo
4. Encik Joehairi dan Encik Lan (mewakili blogger www.curiostraveller.com
5. Encik Alfred Allen Ginsos (selaku penganjur dan Food Blogger www.mejarasakk.blogspot.com)


Malam Anugerah yang telah diadakan pada 31 Oktober 2017 bertempat di Grandis Hotels & Resorts juga telah dihadiri oleh YB Datuk Seri Panglima Masidi Manjun, Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah
selaku tetamu kehormat dan  penyampai Anugerah kepada para pemenang.


Pic Credit to  http://www.miakassim.com

Manakala Pemenang-pemenang pada malam tersebut adalah :

Outstanding Chef - Tie Result
  • Shoney's Dining & Bar
  • Tanjung Ria Kitchen (Hyatt Regency Kinabalu)
Best Customer Service
  • Sakagura Japanese Restaurant
Best Ambiance
  • Tanjung Ria Kitchen (Hyatt Regency Kinabalu)
Best Plate Presentation
  • BTC Restaurant
Blogger's Choice Award
  • Borenos Fried Chicken
  • Little Melaka
  • Sakagura Japanese Restaurant
Facebook Most Popular
  • Rosea Cafe (Grandis Hotels & Resort)
  • Shoney's Dining & Bar
  • Little Melaka
More Fun Best Award
  • Grandis Hotels & Resort

Pic Credit to  http://www.miakassim.com

Akhir kata, semoga Acara ini akan terus mendapat sambutan setiap tahun dan lebih banyak penyertaan yang diterima.

BTW, saya pun menang juga tau. MENANG PAKEJ PERCUTIAN KE JOHOR BAHRU yeahhhh. Yang bestnya dapat bawa 4 orang kawan-kawan blogger sekali... yahoooo. Boleh bercuti sama-sama.Terima kasih Phoenix Hotel Forest City (Johor Bahru) atas pakej percuma yang diberikan ini. Tak sabar nak cuti-cuti. Sebelum tu, jom Layan Gambar Sepanjang Majlis Anugerah berlangsung.


Pic Credit to http://www.jun-zie.com/ & 


Pic Credit to http://www.jun-zie.com/


note : Bah kah saya jarang-jarang update entry... tunggu next entry ar.. bila? tunggu sajalah bila ada hahaha

Thursday, September 28, 2017

Kenapa Anda Wajib Menginap di Hotel Equatorial

September 28, 2017 9 Comments
Assalamualaikum...


Hah kalau aku cakap macam ni "Nasi kandar here I come!!!" Haha sapa yang tak tau kalau sebagai orang Malaysia nie, asal usul nasi kandar. Of course la di penang. Bila teringat je mesti terliur nak singgah sana. Dari tahun dulu-dulu lagi dah famous nasi kandar, laksa penang, dan sebagainya. Kita sebagai rakyat Malaysia kenalah makan segala jenis menu yang ada kan, sebab negara kita memang terkenal dengan variety food yang banyak. So kalau nak ke sana aku nak syorkan satu hotel untuk korang stay, takkan nak balik hari kot sebab penat. Kenalah bercuti sekali. Hehe.


Hotel Equatorial Penang ni located kat bukit jambul. Kenapa nama dia bukit jambul aku kurang pasti korang bolehlah research sejarah tempat tu nanti bila kat sana. Pemalasnya aku ni kan? Hahaha. Location dia memang strategic sebab dekat dengan Penang International Airport dalam 4.5 km. So kepada pelari marathon boleh test power ulang alik dari Airport ke Hotel, mesti korang dapat jadi lagi sihat. Untuk yang nak lawat anak, adik atau member kat USM, jarak dia lebih kurang dalam 2km lebih dari hotel ni. Convenient kan?
Pukul 2 kalau korang dah sampai kat hotel ni, korang boleh dah check in. Kat hotel ni ada service concierge yang boleh tolong korang bawak beg yang berpuluh kilo ke bilik hotel korang. Selain tu receptionist hotel ni boleh dikatakan bekerja kuat sebab buka 24 jam sehari. Tapi manusia tu bukan robot so diorang akan tukar syif nanti. Darilah muka senyum jadi muka blur jer kalau kerja lebih 12 jam. Kesiann. So this is a benefit to u guys sebab kalau korang ada apa-apa isu atau nak tanya boleh tanya ke front desk diorang ni. Staff diorang memang friendly and standby untuk tolong korang.


Kalau korang sampai awal, korang boleh lepak kat lobby sambil baca suratkhabar yang diorang preparekan untuk guest hotel. Parking pun senang kat hotel ni sebab diorang dah sediakan. Wifi pun ada kat public places so save sikit korang punya data tu. Kan selesa kalau camtu. Dalam bilik pula ada Cable TV, Meja, Bilik air yang ada bathtub, fridge dan juga hairdryer. Bathrobe pun ada, so korang boleh bayangkan tak ala-ala mewah juga hotel ni ya. Bilik pun memang kalau ikut review sebelum ni sangat bersih dan selesa. Selain tu, kalau korang taktau jalan sekeliling area hotel ni korang boleh gunakan service tour guide diorang.

Aku rasakan yang mesti ada dari korang yang nak buat wedding reception kat hotel. Hotel Equatorial Penang ni ada buat wedding service, so korang boleh la jumpa person in charge untuk tanyakan dengan lebih lanjut. Apa lahi yang boleh buat kat sini ekk. Haa ada spa kat sini untuk korang relaxkan minda and fizikal. Bilik steam pun ada untuk korang buang kalori yang korang amek masa makan tengah hari nasi lemak 2 bungkus tu. Haha macam aku tak tau korang ni tahap melahap macam mana kann. Dalam hotel ni ada restaurant yang boleh serve breakfast, lunch dan sampailah dinner. Swimming pool pun ada so korang boleh beriadah dengan family or bawak the young ones. Masa ni la sesuai untuk family bonding tak gituu.

U guys also can book the smoking free room untuk yang tak merokok. Nak pergi gym untuk buat six pax pun ada, nak pergi massage pun ada. Memang mewah la korang selama stay kat hotel ni. Sangat berbaloi untuk invest demi relaxkan minda korang yang selalu stress tu. Untuk group booking untuk corporate event atau training pun no problem sebab hotel ni ada facilities such as conference room, business centre dan juga auditorium untuk crowd yang lebih ramai. Untuk bos-bos kat luar sana this is the right time untuk book Hotel Equatorial Penang online. Aku suggest jerk orang jangan nak salahkan aku nanti sebab ni good investment untuk tingkatkan performance staff korang.


Lepas berehat-rehat tu boleh la korang jalan jalan cari port yang best kat penang ni. Dapatlah makan benda-benda yang korang mimpikan before this. Have fun guys!!! Tu pasal lah aku cakap "KENAPA ANDA WAJIB MENGINAP DI HOTEL EQUATRIAL PENANG" NI, HOTELNYA MEMANG DIANTARA YANG TERBAIK DI PENANG TAU. Ok next entry please .. Bye

Sunday, September 10, 2017

Hijab Shampoo by Natural Elixirs

September 10, 2017 4 Comments
Assalamualaikum,



Harini  saya nak kongsikan pengalaman saya selama 2 minggu lebih menggunakan Hijab Shampoo by Natural Elixirs. Bagi wanita yang bertudung atau nama lainnya berhijab, pasti korang inginkan keselesaan sepanjang hari bukan? Begitu juga dengan saya, dulu saya tak pernah menitikberatkan soal penjagaan rambut semasa bertudung. Tetapi lama kelamaan dengan peredaran usia, hormon dan persekitaran, semakin lama bila bertudung, pasti rasa tak selesa. Yalah dulu-dulu muda remaja, hormon masih stabil, ni bila dah beranak pinak, hormon pun dan lain semacam je, lebih-lebih lagi rambut banyak gugur, kulit kepala asyik gatal je dan rambut semakin berminyak.


Rambut saya ada dua masalah, pertama berminyak dan keduanya mudah gugur (masa bujang tak pernah gugur, lepas bersalin kerap sangat gugur). Setelah hampir 2 minggu lalu dan sehingga ke hari ini iaitu hari ke-18 saya setia menggunakan, Hijab Shampoo by Natural Elixirs ni. Apa yang faktanya masalah pertama saya iaitu rambut berminyak, dah SELESAI! sekarang rambut saya memang langsung tak berminyak. Ada seminggu saya tak basuh rambut (sebab period, kalau period saya tak akan cuci rambut sebab saya mudah masuk angin dan sakit-sakit) saya takut juga rambut kembali berminyak, tapi syampu ni betul-betul dah buat rambut saya tak berminyak lagi walaupun seminggu tak basuh rambut. Kalau dulu 2,3 hari tak basuh rambut confirm berminyak.

Masalah kedua rambut gugur, tipulah kalau cakap takda rambut gugur lagi kan, sebab orang dah pernah bersalin ni memang musuh utama adalah keguguran rambut. Macam biasa, rambut masih gugur tetapi kurang. Kalau dulu tarik je rambut, rasa-rasa ada sampai 10 ke 15 helai rambut yang gugur tapi sekarang dalam 3,5 helai je gugur.


Sekarang ni bila sepanjang hari berada diluar rumah, keselesaan bertudung tu dah terasa. Jalan dari pagi sampai malam, dari berpanas dan berhujan tetap rasa selesa. Kalau dulu setengahari je berada diluar confirm nak cepat balik, tak tahan kepala gatal lah, rasa beratlah hahaha...

Korang yang ada masalah rambut saya syorkan korang cubalah Hijab Shampoo by Natural Elixirs ni. Ia ada 6 kebaikan yang terdapat dalam syampu ni. Dan syampu ni juga bukan hanya sekadar syampu tetapi ianya 2 dalam 1 iaitu Syampu dan juga Perapi. So kat sana korang dah jimat tak perlu beli perapi lagi. Syampu ni adalah Made in Turkey dan disahkan halal oleh Turkish Halal Certification Body. Formula syampu ini juga mengunakan bahan-bahan organik yang sememangnya selamat digunakan.




Kalau korang nak beli boleh melawat mana-mana details dibawah:

Facebook
Natural Elixirs Sdn Bhdhttp://www.facebook.com/natural.elixirssdnbhd
Twitter
Natural Elixirs Sdn Bhd https://twitter.com/NaturalElixirs
Pinterest
Natural Elixirs Sdn Bhd
Instagram
Natural Elixirs Sdn Bhd naturalelixirssdn
Google +
Natural Elixirs Sdn Bhd
Youtube

 #hijabshampoo #naturalelixirs #naturallyorganic #antihairloss #nodandruff #shampootudung 

Saturday, September 9, 2017

Pejuang Kanser Jelajah Borneo dengan RM1

September 09, 2017 1 Comments
Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 | Mohd Zaki Yamani Azman 28, atau lebih di kenali dengan pangilan Zaki Bijak. Berasal dari Jerantut Pahang, Zaki di diagnos menghidap kanser darah atau Hodgkin Lymphoma Tahap 3, ekoran bengkak di belakang leher pada Julai 2014. Namun beliau telah berhasrat ingin melengkapkan misi Hitch Hike ke seluruh kepulauan Borneo dengan hanya berbekalkan RM1 yang telah bermula pada 29 Ogos 2017 lalu.

Dengan membawa misi menjelajah #cancerbukantikeruntukmati dan erti kata lain cancer bukan bermakna kematian. Zaki mejelajah dengan hanya menumpang kenderaan orang awam dalam menyampaikan mesej tersebut. Negeri di bawah bayu, Sabah merupakan destinasi pertama beliau.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Gambar Zaki Bijak Ketika ingin bertolak ke Sabah.
Walaupun beliau menghidap kanser tahap ke 3 , namun beliau tak pernah berputus asa dan menganggap bahawa penyakit ini merupakan satu semangat untuk beliau terus berjuang dan mengembara bagi memberitahu kepada semua bahawa #cancerbukantikeruntukmati.

''Program ini diinspirasikan rakan saya dari Finland yang pernah menumpang di rumah saya semasa mengembara. 

''Jadi, untuk program ini saya menyiapkan diri dengan maklumat berkaitan perjalanan, dokumen penting seperti lesen, mykad, wang RM1, sedikit pakaian dan peralatan khemah. 

''Tetapi, saya sangat bersyukur hidup di bumi Malaysia yang tinggi budi pekerti.. Walaupun tidak saling mengenali, saya bukan sahaja dibenarkan menumpang kenderaan, malah diajak bermalam dan diberi makan di rumah mereka sebelum meneruskan perjalanan pada keesokan hari,'' Zaki Bijak.

Menerusi laman Facebook beliau Zaki Bijak kini beliau telah 50% mengeliligi Kepulauan Sabah. Dan bakal menamatkan kembara Borneo Sabah dan masuk kepulauan Sarawak Pula. Sepanjang perjalananan beliau juga, beliau banyak memuji masyarakat Sabah yang sangat prihati dan bantuan dari pelbagai bentuk beliau dapat. Allahamdulilah Orang Sabah Bagus Bah !!!!

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.
Kalau korang nak ikuti kisah beliau yang penuh liku-liku, korang boleh la follow Facebook beliau, setiap detik perjalanan beliau akan kongsikan bersama anda. Yang pastinya kekuatan dan ketabahan beliau sungguh luar biasa bukan seperti pesakit Kanser.

Kalau-kalau nampak beliau jangan segan-segan hulukan bantuan tau.. Sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik dari menerima. Bukan wang ringgit yang di pinta namun nilai kemanusia itu lebih bermakna.

Jum kita support Zaki Bijak dalam misi ''CANCER FIGHTER'' Jelajah Borneo Dengan RM1 #cancerbukantikeruntukmati.

Segala pertanyaann atau bantuan yang ingin di salurkan ( mana tahu beliau singgah perkampungan kamu ) boleh la berhubung terus dengan beliau. PM je kat facebook Zaki Bijak.

Kredit : Sabahanblogger.com






Saturday, August 19, 2017

Cara Ambil Duit Tabung Haji Melalui Akaun Maybank

August 19, 2017 2 Comments
Asslamualaikum w.b.t



Harini nak share berkenaan tajuk diatas. Mungkin tak semua orang tahu bahawa korang boleh daftar dengan mudah, dan keluarkan duit tabung haji korang/anak hanya dengan cara yang begitu mudah.

Pertama korang perlu ada :

*No. Akaun tabung haji korang atau anak
*No. Siri buku tabung haji
*No. Ic bagi akaun anak korang (kalau korang nak masukkan akaun anak sekali pun boleh

Step 1: Pergi ke mesin ATM MAYBANK kemudian klik macam biasa dan PILIH TABUNG HAJI pada MENU UTAMA

Step 2: Kemudian follow semua yang tertera di skrin daftar akaun tabung haji korang/anak korang, masukkan nombor akaun dan masukkan nombor siri buku tabung haji

Step 3: Bila semua dah buat, korang bolehlah keluarkan duit tabung haji korang on the spot.

So ini sahaja tips yang sangat simple dari saya. Hehe! Tak faham bolehlah tanya ye.

Wednesday, August 16, 2017

Kerja VS Keluarga, Manakah Pilihan Anda?

August 16, 2017 5 Comments
Assalamualaikum w.b.t


Keluarga adalah satu organisasi yang mana tempat bermulanya emosi kita dibentuk. Harus diingat, apabila kita bahagia bersama keluarga, kerja kita juga akan berjalan dengan lancar. Bayangkan jika semalam kita bergaduh dengan suami/isteri, apa jadi bila datang di tempat kerja keesokan harinya? Pasti kita akan rasa tiada semangat, fikiran bercelaru dan aura negatif sepanjang hari. Begitu juga sebaliknya, apabila kita gembira dan bahagia bersama keluarga pasti aura positif sepanjang hari akan membuatkan kita bekerja dengan gembira dan agresif. Dan bonusnya, pasti ada idea-idea yang tak terjangkau melalui otak fikiran kita.

Sebagai ketua, kita hendaklah peka dengan permasalahan keluarga kakitangan sekiranya hendak membina sesebuah organisasi yang cemerlang. Sekiranya pekerja tersebut dilanda pelbagai masalah rumahtangga, bagaimana organisasi kita hendak melahirkan seseorang yang berkualiti? Sedangkan pekerja tersebut tidak mampu menguruskan sesebuah organisasi kecil beliau, apatah lagi hendak menguruskan organisasi yang mempunyai cabang yang sangat besar. Oleh sebab itu, sebagai seorang ketua, amat penting menjaga dan menitikberatkan soal kebajikan pekerja.

Saya terpanggil untuk menulis entry ini berdasarkan pengalaman yang berlaku didepan mata. JOM BINCANGKAN, Mengikut pandangan anda, didalam sesebuah organisasi, ADILKAH apabila organisasi tersebut menyatakan KERJA ADALAH PERKARA YANG PALING UTAMA, MANAKALA KELUARGA ADALAH PERKARA KEDUA? dan MANAKAH PILIHAN ANDA, KERJA ATAU KELUARGA?

Tuesday, August 15, 2017

Satu-satunya Produk Kosmetik berasaskan Air Zam-zam

August 15, 2017 9 Comments
Assalamualaikum korangggg.....

Excited sangat ni nak cerita pasal satu produk ni. Hah nak tahu produk apa? ni dia FIZA BEAUTE COSMETIC. 

Pemilik FIZA BEAUTE COSMETIC ini merupakan Makeup Artis (MUA) yang berasal daripada Sabah. Orangnya iras Siti Nurhaliza tau. Kalau korang nak minta makeup bolehlah guna servis akak ni. Harga murah dan berbaloi-baloi sangat. Akak ni pun selalu buat kelas makeup tau.

Okay jom tengok apa yang BESTNYA produk KOSMETIK MERAWAT TERBAIK ABAD INI!!!



1. HD FLAWLESS FOUNDATION 



Sebelum ni saya tak pernah lagi beli produk local macam ni, yalah poduk kecantikan semua pun beli kat watson. So trylah Foundation kakak kita ni, dan hasilnya WOW ok! sangat WOW! Setaraf dengan produk antarabangsa. Struktur Foundation ni memang sangat best dan senang nak blend. Bila pakai kita takkan rasa kulit kita tu tebal dan berminyak. Semakin lama pakai, kulit akan jadi lebih GLOWING dan FLAWLESS juga TAHAN LAMA TAK MEREKAH! itu sangat penting bila pakai makeup dengan jangka masa yang lama. Dari pagi pakai sampai ke malam pun muka tetap berseri-seri malah menaikkan lagi seri muka. Oh ya FYI foundation ni juga berasaskan air zam-zam dan sudah semestinya ianya MESRA WUDUK. Selain daripada berfungsi sebagai menutup celah, foundation ini juga dapat merawat jeragat dan jerawat. Mengandungi SPF50 yang mana ianya mampu melindungi kulit kita daripada sinar UV/UVB yang merbahaya kepada kulit. Foundation ini juga kaya dengan Vitamin E & C . Dap-dap je dah lawa tau hehe


2. SERUM BOTOX ADVANCE GOLD 24K



Yang ni pun saya firstime pakai. sebelum ni memang tak pernah pakai serum. Serum ni kita pakai pagi selepas mandi & malam sebelum tidur. Boleh digunakan sebelum makeup atau selepas makeup. Kelebihan serum ni adalah ianya sesuai dengan semua jenis kulit, mengekalkan makeup supaya tahan lama, menganjalkan dan menambahkan seri pada wajah, mengawal minyak pada wajah, memperbaiki kulit yang rosak akibat daripada sinar UV dan kekal menjadikan wajah sentiasa glowing. Bahan-bahan yang terdapat dalam serum ni adalah, Aqua, rose water, witch hazel, liquorice, gluatatione, collagen, hyaluronic,  Vitamin C, aloe vera extract, pearl satin powder dan coloring.

3. SUPER GLOWING MAKEUP SPRAY


Yang ni confirm masuk list my new baby cosmestic hehhee. Berasaskan air zam-zam, melembapkan kulit, makeup tahan lama, flawless dan glowing. Pakai selepas makeup ya. Spray dan tunggu beberapa minit korang akan nampak hasilnya.

4. MATTE LIP CREAM
Jenis bibir saya ni cepat sangat mengelupas dan kering, so bila nak pakai apa-apa lipstik kat bibir ni pun kenalah pilih yang terbaik. Setakat yang saya pakai Matte Lip Cream by Fiza Beaute Cosmetic ni, bibir saya seperti dirawat apa taknya ianya mengandungi Madu, Aloevera, Kolagen, Coconut oil, vitamin E dan SPF 35. Tahan lama walaupun selepas makan! 
Kat bawah ni korang boleh tengok video dan gambar testimoni saya sendiri tau. 


Minta maaf sila terbalikkan telefon korang ahahaha 


Photoshoot full pakai Fiza Beauty Cosmetic


Ni pic selepas jamuan raya. Pakai makeup start jam 8.00 pagi dan habis jamuan jam 3.00 petang. Maintain i tak tipu serius produk ni terbaik!

Oh ya bagi korang yang nak menjana pendapatan dengan menjual kosmetik adalah sangat-sangat dialukan untuk menjadi stokis atau agen. 


Hubungi nombor kak Fiza diatas ya. 











Wednesday, August 9, 2017

PEMBUAT HEADER YANG PALING TIP TOP

August 09, 2017 6 Comments
Assalamualaikum hai korang, lama tak bersiaran kan. Harini entry, nak cerita pasal Header yang comel lote ni hah.

Comelkan header ni. Nak tau siapa buat? cek klik SINI hah tulah orang yang membuat header i comel secomel orangnya. Hehe. Harga? eh eh kalau korang tahu harga untuk buat header ni, boleh fengsannnn tau haha. Murah sangat. yang penting service dia terbaik. Dia akan buat sampai korang puashati dan rambang mata, terjuling mata nak memilih hahaha.

So, apa tunggu lagi jomlah cepat email si cantik manis tu. 


Thursday, August 3, 2017

SELUAR SUKAN TERBAIK

August 03, 2017 10 Comments
Assalamualaikum, siapa kat sini yang rajin bersukan? atau masih tercari-cari seluar yang selesa untuk bersukan? atau ada masalah bila nak cari seluar sukan je, mesti berjam-jam nak pilih mana yang terbaik?

Jom try seluar dari https://www.jonlivia.com/ ni. Kadang-kadang kita ni naklah cari seluar yang bila pakai tak nampak gemuk atau tak nak nampak lemak-lemak tepu kat kaki kita kan haha, tapi dengan Pants dari Jonlivia ni, korang mesti terkejut sebab memang nampak slim bila pakai tau. Macam saya ni jenis suka pakai seluar yang besar sikit, bila sampai seluar jonlivia ni, size M eh nampak macam kecil je, tapi bila dah pakai WOW tak rasa sempit pun. Selesa jangan cakap, memang selesa sangat!

Apa yang saya paling suka dengan seluar ni saya cubalah pakai masa jogging kat taman beberapa kali, tapi eh lama-kelamaan lemak-lemak kat perut dan paha dah semakin mengecil. Bila pakai lama dan berpeluh pun tak rasa seluar tu melekit,sebab fabrik dari seluar tu pun dah nyata "Super Absorbent" iaitu penyerapan yang terbaik. Jadi nak bersukan, nak beryoga atau nak berzumba lama-lama pun tak ada masalah dengan seluar yang sangat selesa ni.

Jom tengok web diorang, untuk lelaki pun ada tau. Korang jangan cakap lepas ni tak tahu mana nak cari seluar sukan yang best ye. Guna hujung jari je, Jonlivia kan ada untuk korang. Ok see next entry yaaa...

Jonlivia Lifestyle Club (Walk-in)

Tuesday to Friday :11.30am - 8.30 pm
Saturday and Sunday : 11.30am - 3.00 pm
For Any Enquiries please contact YUKI : 016-263 4410 / 016-226 5575

Location :
No. 70A,70B & 70C, 
Jalan SS2/67 Wilayah Persektuan
47300 Petaling Jaya Selangor

Ni pic beryoga tengah malam haha!




Monday, July 24, 2017

CROISSANT BY MUNCHY'S

July 24, 2017 7 Comments
Assalamualaikum,

Minggu lalu adalah minggu yang sangat memenatkan, apa tidak, jadual ke KL sebenarnya Sabtu, tapi delay punya delay banyak kali, last-last tiket hari sabtu tu kena cancel dan kena fly juga hari jumaat. Dahlah waktu bekerja, terpaksa ambil cuti semata-mata nak bersiap dan kejar flight jam 5 petang.

Tapi tak apa yang penting, segala urusan dah selesai dengan izin-Nya alhamdulillah. Oh ya sebenarnya nak cerita ni, kalau pergi KL je mesti perkara pertama yang akan keluar di fikiran dan mulut kawan-kawan, adik beradik dan orang-orang kampung adalah pasal "BUN". Belum naik flight lagi, dengar je KL mesti ada suara "KIRIM BUN-KIRIM BUN" dan yang pastinya semua orang tahu apa itu "BUN".

Alkisahnya, semalam waktu balik tu singgahlah Eraman kat bawah, untuk "PAJAK BUN" tu. Kalau tak pajak memang tak sah lah kan. tak adanya orang nak beli 1-2 bungkus je. Saya beli semalam pun dah RM50.00 . Pastu borong punya borong terjumpalah "BUN" baru ni. Packaging nampak cantik, gambar pun menarik. Harga RM1.30. Borongla dalam 6 bungkus berlainan perisa. Dia ada perisa Chocolate, Caramel dan Vanilla. Pagi ni trylah makan satu bungkus. Not Bad lah rasa nya, biasa-biasa je, roti dia pun agak keras sedikit dan perisa yang kat dalam tu pun sikit je. Nasib baiklah tak borong banyak. Tapi tak mengapalah mungkin baru percubaan kan, harap-harap Munchy's dapatlah perbaiki apa yang kurang. Saya bagi 1 bintang untuk Munchy's. Bintang tu untuk packaging dan gambar.





And of courselah "BUN" favourite sepanjang zaman adalah GARDENIA. Pajak banyak-banyak, lain-lain jenis dan perisa.  Fuh heaven nya lah dah siap memborong. Selagi tak borong susah hati haha.



Siapa geng macam saya ni? WAJIB borong "BUN" kalau fly???

Thursday, July 20, 2017

ORGANIC BEAUTY SKINCARE BY VIVILIN LONDON

July 20, 2017 2 Comments
Assalamualaikum korang, lama menyepi kan bukan apa minggu lalu keracunan makanan fuhhh haru sempat menginap dekat hospital. Insaf tak nak dah beli makanan sembarangan kat luar.

Oh ya Entry kali ni nak review tentang PRODUK BARU ni ha. Organic Beauty Skincare by Vivilin London. Owner produk ni orang Sabah tau. Bila tengok Owner dia fuhhh lawaaaa sangat. Kulit putih gebu! terbukti berkesan produk dia.

Produk ni ada sabun, krim malam, krim siang, serum dan supplement. Harga pun tak mahal korang. Pelajar pun boleh beli tau. Saya beli haritu satu set RM130. Kalau nak beli satu-satu pun boleh.

YANG PALING BEST SEBAB PRODUK NI DARIPADA BAHAN ORGANIC, SO JANGAN RISAU SEMUA PERINGKAT UMUR, JENIS KULIT SESUAI PAKAI.

Nak tahu lebih lanjut lagi? Jom baca kat bawah :

Nak Order boleh whatsapp Kak Sue :  017-818 6667









PORCELAIN DOLL SKINCARE MEMPUNYAI 4 SET DALAM 1 KOTAK YANG COMEL TU. 
(4IN1 SET)

1.
PD Soap Bar
2 in 1 Scrub+Cleanser
Membersihkan kulit wajah secara lembut
Membuang kotoran & sel kulit mati
Melembutkan kulit
Kaya dengan Vitamin E

Kandungan Utama:
Poppy Seeds, Carrier oil, Cucumber extract, Tea Tree Oil, Lime Extract, Shea Butter, Vitamin E

2.
PD Ampoule
Dirumus khas menggunakan Lavender Officinalis Extract
Mencegah penuaan
Melembut dan menghidratkan kulit
Sekatakan tona wajah
Mencerah dan Glowing kan kulit
Anti Jerawat & Anti Aging
Memudarkan parut kesan jerawat dan jeragat
Menghilangkan black & white head
Menghaluskan kulit
Diperkaya dengan Vitamin E dan C

Kandungan Utama: 
Aqua, Lavender officinalis extract, Lime extract, Vitamin C & E, Virgin Oil, Aloe Vera

3.
PD Moisturizer
Bertindak sebagai pelembap kulit
Instant whitening
Sun Block with Spf30
Makeup Booster
Merawat masalah kulit
Anti Jerawat & Anti Aging

Kandungan Utama:
Aqua, Solanum Lycopersicum Fruit Extract, Aloe Vera Extract, Glycerin, Butylene Glycol

4.
PD Dream Screen
Krim siang yang ringan dan lembut (tidak berminyak dan tidak melekit)
Melindungi kulit dari kesan pencemaran persekitaran
Sekatakan tona dan mencerahkan kulit
SPF30 melindungi dari sinar UV
Membantu menggalakkan pembentukan hyaluronic acid yg sangat diperlukan oleh kulit
Mengurangkan kedutan wajah
Anti Jerawat & Anti Aging

Kandungan Utama:
Aqua, Rose officinalis flower extract, Tea Tree, Aloe vera, cucumber Extract, Essential Rose, Vitamin C & E, Virgin Oil, Rose Powder







Tuesday, July 4, 2017

CARA MENGEKALKAN BERAT BADAN MASA RAYA

July 04, 2017 5 Comments
Assalamualaikum,

Salam Aidilfitri ke-10, waaa masih mood raya ni. #rayakan sebulan hehe. Hari raya adalah perayaan yang paling mengembirakan  seluruh umat Islam, bukan setakat orang islam je, orang bukan islam pun turut sama bergembira meraikan Aidilfitri ni. Mana tak nya, masa rayalah pelbagai makanan yang sedap-sedap dihidang. Ketupat, rendang, kari, kelupis, kuih raya, kek raya, daging, kari, ayam masak merah, kambing dan macam-macam lagi makanan yang ada (sampai keliru nak list haha) Setahun sekali tu nak jumpa. Bukan setakat makanan air pun sedap-sedap fuhhh...

TAPI..... ingat! berat badan pun macam-macam nombor dah nampak atas penimbang tu haha. Siapa kat sini masa puasa turun 5kg, masa raya dia naik 10kg? haha tu makan tak ingat dunialah tu hehe. Sebenarnya ada tips yang boleh kekalkan berat badan, walaupun korang melantak masa raya sampai tak ingat dunia.

TIPS saya satu je, makanlah banyak mana pun, tapi WAJIB minum air putih SAHAJA. Kalau saya memang cara ni berkesan untuk saya, tapi lain orang, lain juga kesannya kan. Air berkarbonat segala tu JANGAN MINUM. Kalau korang amalkan cara ni, bukan setakat raya je, tapi masa bukan raya pun korang akan maintain kurus dan badan tak naik. hehe.

Tu je tips dari saya, semoga bermanfaat untuk korang semua.





Monday, July 3, 2017

Giveaway 1,000 kotak Perlashine Percuma

July 03, 2017 3 Comments
Assalamualaikum, harini tetiba rajin pula nak join contest Safiey Ilias ni. Dengar-dengar hadiah lumayan tau. Kot-kot rezeki korang dapat juga HADIAH KAT BAWAH NI.
Rezeki Raya ....

 KLIK UNTUK DAPAT HADIAH


ATAU PUN DAPAT HADIAH NI? 




Sebelum tu jom baca KEAJAIBAN PERLASHINE KAPSUL MUTIARA NI


KELEBIHAN PERLASHINE KAPSUL MUTIARA


Hendak seribu daya, 
tak hendak seribu dalih,
Kalau nak duit raya,
jom lekas-lekas klik link bawah ni.